Blog

Pozitivní a negativní účinky kávy - které převládají?

O negativních účincích kávy se mluví poměrně často. Jako všechno má však každá mince dvě strany a všechno má svá pozitiva i negativa. Káva není výjimkou. Víte, jaké pozitivní a negativní účinky může mít pití kávy?

Pro mnohé je ráno bez kávy dokonalým námětem na začátek hororu. Ráno nás probouzí, dopřáváme si ji s kolegy v práci k obědu, čímž zlepšujeme mezilidské vztahy, často je úvodním tématem na návštěvě, protože první, co vám hostitel položí, je otázka: "Dáte si kávu?" Káva se stala nedílnou součástí našeho života a každodenní rutinou, proto bychom si měli být vědomi jejích negativních i pozitivních účinků na náš organismus.

 

Negativní účinky Kávy

 

Bušení srdce

Každé lidské tělo reaguje jinak, ale mnoho lidí si všimlo nepříjemného bušení srdce, které se objevuje po vypití silnější kávy. I zde platí pravidlo - všeho moc škodí. Pokud denně vypijete větší než doporučené množství kávy, můžete očekávat bušení srdce, které je způsobeno stimulačním účinkem kofeinu. Doporučuje se proto vypít maximálně 4-5 šálků kávy denně.

 

Nespavost
Mnoho z nás přisuzuje nespavost kávě. Kofein, který nám dodává energii a snižuje pocity únavy a ospalosti, může být důvodem, proč se vám v noci hůře usíná. Vše samozřejmě závisí na denním množství kávy, které zkonzumujete. Pokud nepijete více než 5 šálků denně, neměli byste se nespavosti obávat.

Kofein dokáže naše tělo zpracovat poměrně rychle, běžně to může trvat v průměru dvě hodiny. Opět platí, že každé tělo je jiné. Pokud se chcete vyhnout nespavosti, snažte se omezit pití kávy alespoň na 4 hodiny před spaním. Pokud se váš stav zlepší, může být na vině káva.

 

Pozitivní účinky kávy

Začněme důležitými živinami a vitamíny obsaženými v šálku dobré kávy - riboflavin (vitamin B2), kyselina pantotenová (vitamin B5), mangan a draslík 3 %, hořčík a niacin (B3). To vše spolu s kofeinem dělá z kávy víc než jen obarvenou vodu v šálku.

 

Snižuje riziko cukrovky
Máte v rodině cukrovku? Obáváte se, že byste touto rozšířenou nemocí mohli onemocnět také? Káva může být právě tou prevencí, kterou potřebujete. Studie prokázaly, že káva může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, Diabetes 2. Tento typ cukrovky je nebezpečný, protože se projevuje méně výraznými příznaky, mnohdy člověk dlouho neví, že nemocí trpí.

Studie prokázaly, že lidé, kteří pijí několik šálků kávy denně, mají až o 50 % nižší riziko vzniku cukrovky. Nebojte se dát si šálek kvalitní kávy bez cukru a vychutnat si její výraznou chuť, která vám kromě potěšení poskytne i ochranu před mnoha nemocemi.

 

Zdravá játra

Díky kávě můžete také chránit jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle, játra. Podle studií pomáhá káva chránit tento důležitý orgán před toxiny, které denně přijímáme například se sklenkou alkoholu.

Vypitím dvou šálků kávy denně můžete snížit riziko cirhózy i rakoviny jater přibližně o 40 %. Denně do svých těl vkládáme spoustu toxinů, pomozme tělu i tímto způsobem. Pamatujte však, že není káva jako káva. Pozitivní účinky má pouze kvalitní káva.

 

Antioxidanty proti zánětu
Trpíte často záněty? Není to zrovna příjemná záležitost. Zánět se v těle snadno rozvine, ale trvá dlouho, než se zahojí, a často ho doprovází bolest. Káva má mnoho antioxidantů, které mohou zánětlivé procesy v těle tlumit.

 

Kofein nejen na únavu
Šálek této zázračné tekutiny, jak ji mnozí nazývají, obsahuje hořčík, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Pozitivní účinky má i samotný kofein. Je mu například připisována pomoc při léčbě žlučových kamenů, které trápí vysoké procento populace.

To, že kofein stimuluje nervový systém, zlepšuje bdělost a dodává energii, je jeho nejznámějším pozitivním účinkem, zejména ráno nebo odpoledne, kdy jsme v práci po vydatném obědě unavení. Šálek kávy by si však díky kofeinu měli dopřát i lidé trpící nízkým krevním tlakem.

Takže co s tím? Kolik kávy denně vypijete? Pokud máte rádi chuť kávy a chcete kofein omezit, můžete vyzkoušet i kávu bez kofeinu. Pamatujte, že vše je třeba užívat s mírou a v doporučených dávkách.

 

Mýty o negativních účincích kávy

Pijáci kávy pravidelně slýchají kázání o tom, jak je káva škodlivá, že by měli pít méně kávy nebo přestat pít kávu úplně. Ruku na srdce, kolik z vás by to zvládlo. Káva je jednou z mála věcí, na které se ráno těšíme, jednou z mála věcí, díky kterým si během dne sedneme a na chvíli se uvolníme. Proč bychom se jí měli vzdát? Jaké jsou největší mýty o negativních účincích kávy? Pojďme se na ně podívat.

 

Nepij kávu, nebo přestaneš růst.

Ano, tuhle větu jsme slýchávali od své babičky, když jsme si s ní jako malí teenageři a předškoláci chtěli dát v kuchyni zalitou kávu. Tento mýtus je jen pověrou právě těch babiček, které nechtěly, aby jejich děti pily kofein. Ten do dětských úst opravdu nepatří, ale kdybyste si v pubertě kávu dopřáli, určitě byste nepřestali růst. Káva nemá na růst žádný vliv, jak prokázalo několik studií.

 

Káva v pozdějších hodinách způsobuje nespavost

Kofein je známý jako zdroj energie. Pravdou je, že kofein obsažený v kávě se nachází také v čaji a čokoládě. Podle toho bychom si večer neměli dávat ani čaj na zahřátí. Káva nás rychle nabudí nejen díky kofeinu, ale také díky dalším látkám, které obsahuje.

Každé lidské tělo reaguje na kofein a jeho účinky jinak. Jistě každý z vás zná někoho, kdo si dokáže dát kávu v sedm hodin večer a do dvou hodin spí jako novorozeně. Pokud si odpoledne dáte šálek teplé kávy, večer, když se chystáte do postele, účinky kofeinu nepocítíte. Kofeinu trvá asi 4 hodiny, než se dostane z těla ven. Proto je ideální dát si poslední denní kávu alespoň 4 hodiny před spaním.

 

Káva škodí srdci

Nepijte příliš mnoho kávy, budete mít problémy se srdcem. I to je věta, kterou jsou pijáci kávy napadáni. Opak je však pravdou. Pití kávy snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění až o 20 %. Dokazují to nizozemské studie. Pokud si dopřejete v průměru 3 kávy denně, vaše srdce vám poděkuje.

laura-johnston-spirit-coffee

ZDROJ: UNSPLASH

 

Káva způsobuje impotenci

Mezi hromady mýtů patří také mýtus, že káva způsobuje impotenci u mužů. V tomto případě můžeme opět konstatovat, že se jedná o pouhý mýtus. Naopak, podle studií káva pomáhá mužům k lepší erekci díky kofeinu, který rozšiřuje cévy v mužském pohlavním orgánu. Zdravé potraviny, včetně neslazené čisté kávy, mužům nijak neškodí.

 

Kofein je návykový

Na kávě jsme tak trochu závislí, může za to kofein, který stimuluje centrální nervový systém, což nás může zbavit závislosti, kromě toho nám dodává energii, snižuje ospalost a zlepšuje koncentraci. Nemluvíme zde o takové závislosti, jakou si lze vybudovat na lehkých či těžkých drogách, alkoholu, cigaretách. Abstinenční příznaky v těchto případech trvají celou věčnost. Pokud byste se chtěli zbavit jemné závislosti na kávě, během několika dní si tělo a nervový systém zvyknou, že už nedostávají svou dávku kofeinu. Mnoho lidí nahrazuje kávu zeleným nebo černým čajem, které však také obsahují vysoké procento kofeinu. Dopřejte si všeho s mírou a nemusíte se obávat závislosti.

 

Kterému z těchto mýtů o kávě jste uvěřili?

Vše o cappuccinu

Kapučíno neboli původní název cappuccino je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů již po desetiletí. Je oblíbené mezi těmi z nás, kteří nemají rádi silnou chuť kávy, protože je jemné a krémové. Mnozí tento nejoblíbenější kávovo-mléčný nápoj nepovažují za nic zvláštního, ale skrývá se za ním mnohem víc, než byste možná čekali.

 

Historie

Cappuccino se poprvé objevilo v Itálii. Italové ho dodnes pijí k snídani spolu se suchým pečivem, které si do něj rádi namáčejí. Obvykle si ho však dopřávají pouze ráno a poté volí klasické espresso. Důvodem je, že mléko je pro žaludek náročné.

Název "kapuziner" se však poprvé objevil v nedalekém Rakousku na počátku 19. století. Tento nápoj však neobsahoval mléko, ale šlehačku na vrcholu klasické běžné kávy. Dnes se podobnému nápoji říká vídeňská káva právě kvůli původu "kapuzineru". Teprve o necelé století později, po vynálezu prvních profesionálních kávovarů, jak je známe dnes, se kapučíno objevilo přímo v Itálii, kde byla oblíbená jeho rakouská verze. Cappuccino jako káva s mlékem a mléčnou pěnou rychle obletělo svět a našlo si své místo v každé dobré kavárně.

 

Káva s mlékem nebo obtížná příprava?

Mnoho lidí si pod pojmem cappuccino představí pouhé nalití mléka do kávovaru. Opak je však pravdou. K přípravě opravdu chutného cappuccina potřebujete kvalitní kávu, správné mléko s dostatečným množstvím tuku a dostatek pěny. Pěna nesmí obsahovat vzduchové bubliny, protože pokud ano, velmi rychle opadá. Dobrý barista také ví, že na cappuccino nepoužíváme plný objem espressa, ale jen tolik, aby byl nápoj správně krémový a "mastný". Kávovar musí být nastaven na správný tlak, teplotu a káva musí být dobře utlumena a rovnoměrně rozložena, aby se zabránilo případnému přepálení kávové části. Mlýnek na kávu musí být také nastaven na správnou tloušťku mletí. Výběr kávy je na vás. Na chuti celkového nápoje však závisí i to, zda se jedná o kávu Arabica nebo směs Arabiky s Robustou. Pražení kávy není též důležité, vždy záleží na Vašich chutích.

 

coffeebean-latte-spirit-coffee_pixbay

ZDROJ: PIXABAY.COM

 

Jak si připravit dobré cappuccino?

Všichni už asi víme, že k přípravě opravdu chutného cappuccina potřebujeme kávovar. Ačkoli výběr odrůdy a pražení je na vás, na kávě opravdu není třeba šetřit! Vybírejte kvalitní kávy, které mají správné aroma a pěnu. Takové kávy najdete v našem e-shopu! Espresso vyklopte v malém množství ( asi 30 ml) do předem nahřátého šálku, abyste zachovali pěnu a teplotu. Šálek můžeme snadno ohřát tak, že do něj před přípravou nejprve napustíme horkou vodu a poté ji vylijeme.

Složitější částí procesu je příprava mléčné pěny. Na mléčnou pěnu vždy používáme plnotučné mléko jakékoli značky. Polotučná a nízkotučná mléka nedrží tvar a pěna se rychle sráží. Pokud se nám však nepodaří mléko správně napěnit tak, aby si zachovalo mléčnou smetanovou chuť, nemusíme ještě věšet hlavu! Existují napěňovače mléka, které to zvládnou za nás. Stačí do něj nalít mléko a přístroj nastavit. Pokud si však troufáme napěnit ručně, potřebujeme přístroj s tryskou, přes kterou můžeme mléko napěnit. Mléko musíme nalít do baristické konvičky, tzv. džezvy, přičemž ideální množství je na začátku nalévací hubice. Džbánek nakloníme do mírného úhlu a trysku ponoříme těsně pod hladinu mléka. Pro naprosto dokonalý výsledek ji nenamáčejte uprostřed, ale u okraje, aby se mléko pravidelně vířilo a netvořily se bubliny. Mléko však nesmí pěnit příliš dlouho. Ideální teplota je 60-70 stupňů Celsia. Jednoduchý způsob, jak zjistit, zda je teplota dostatečně vysoká, je mít po celou dobu procesu jednu ruku na boku džbánu. Pokud se nám mléko začne zahřívat, těsně pod bodem snesitelnosti, má ideální teplotu.

Před nalitím mléka přímo do kávovaru jej položte na kávovar a mléko jemně promíchejte krouživými pohyby na podložce nebo lehkým poklepáním na podložku. Tím se zbavíte přebytečných vzduchových bublin, které se mohly vytvořit. Nyní se můžeme pustit do samotného nalévání. Aby bylo cappuccino správně připravené, musíme mléko "zamíchat" do espressa. Uchopíme šálek do jedné ruky a mírně ho nakloníme, konvičku do druhé. Mléko nenaléváme zblízka, začínáme asi 10 cm nad šálkem a rukou jemně víříme. Jak se blížíme k okraji, můžeme se přiblížit k šálku a vytvořit uprostřed šálku kruh čiré mléčné pěny.

Své cappuccino si můžete vychutnat bez zaváhání!

 

Jak si připravit dobré cappuccino?

Intolerance laktózy je v dnešní době velmi rozšířená. To však neznamená, že lidé trpící tímto problémem musí nutně přijít o požitek z této lahodné kávy. Většina kaváren nabízí možné náhražky, které si můžete snadno koupit domů. Napěnění těchto alternativ je o něco složitější, ale rozhodně stojí za námahu! Rozhodně doporučujeme všem ( i těm z vás, kteří netrpí intolerancí) vyzkoušet alespoň některé z těchto náhražek. Na trhu je možnost klasického bezlaktózového mléka, ale výbornou volbou je také mandlové, kokosové nebo sójové mléko!

coffeebean-latte-spirit-coffee_pixabay

ZDROJ: PIXABAY.COM

 

Umění s kávou

Už jste slyšeli pojem "latte art"? Jedná se o umění kreslit kávou nebo mlékem. Většina opravdu dobrých baristů zná alespoň základy tohoto umění. Pro ty, kteří nemají tolik času na učení, je tu jednodušší Etching latte art, tedy kreslení polevou. Nejčastěji se používá karamelová nebo čokoládová poleva, která kávě jen dodá na chuti. Pomocí baristického pera lze polevu rozdělit do různých tvarů a spirál. Pro zkušenější a znalejší je tu složitější Free pour latte art, kdy vytváříme různé tvary přímo naléváním mléka. To však vyžaduje trénink a správné pohyby obou rukou a zejména zápěstí. Nejjednodušší kresby jsou srdíčka nebo okvětní lístky, složitější rozety a růže nebo labutě. Existuje však i velké množství dalších obrázků. Videonávody, jak se to naučit, lze najít například i na internetu, nebo je možné absolvovat kurz.

 

latte-art-spirit-coffee

ZDROJ: PIXABAY.COM

6 zemí, kde se pěstuje nejlepší káva na světě

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě. Šálek kvalitní a voňavé kávy si můžete vychutnat v každém koutě planety. Existují však země, které jsou obzvláště proslulé pěstováním té nejlepší kávy. O tom, které země to jsou, si povíme v tomto článku.

Pěstování kávy vyžaduje vlhkost a teplo. Proto se tato energii dodávající tekutina pěstuje především v tropických oblastech Jižní Ameriky, jihovýchodní a jižní Asie a Afriky, kde byla káva objevena.

Kolumbie - lahodná arabica

Znáte seriál Narcos? Kolumbie, jedna z nejkrásnějších zemí světa, je oblíbená u mnoha lidí, zejména díky kultovnímu seriálu o Pablu Escobarovi. Kolumbie nabízí vlny na karibském pobřeží, zelené džungle a pohoří Andy, kde se pěstuje vynikající káva. Získala si srdce milovníků kávy po celém světě.

Kolumbie je také nazývána kávovou oblastí světa. Je jedním z největších producentů kávy, zejména odrůdy Arabica, která je kvalitnější, méně hořká a má výraznější aroma než Robusta. Ačkoli klimatické změny a zvyšující se roční teploty v posledních desetiletích ztěžují život pěstitelům kávy v Kolumbii, přesto je tato země na špičce v produkci kvalitní kávy.

 

colombia-spirit-coffee

 

Brazílie - kávová velmoc


Brazílie je již 150 let největším producentem kávy. Ročně se jedná přibližně o 2,5 milionu tun kávy. Káva je jedním z jejich hlavních vývozních produktů. V této nejlidnatější zemi Jižní Ameriky se vypěstuje až třetina světové produkce kávy. Jejich kávové plantáže se rozkládají na ploše přibližně o polovinu větší než naše Slovensko. To je velká plocha pro pěstování a není divu, že patří k nejlepším pěstitelům.

V zemi se nacházejí neméně než tři klimatická pásma - mírné, subtropické a rovníkové, což jim jen nahrává a poskytuje jim ty nejlepší klimatické podmínky pro pěstování jejich oblíbené kávy. Většinu produkce kávy v Brazílii zajišťují drobní zemědělci a pěstitelé. Hlavní plodinou je káva arabica, v kávovém světě známá pod názvem Brazils. Káva se vyznačuje jemnou, lahodnou chutí s nádechem kakaa a nízkou kyselostí.

Guatemalla - pěstování kávy na aktivních sopkách

guatemalla-spiritcoffee

zdroj: Pexels

 

Guatemala je známá nejen díky mayské říši, ale také díky úchvatným památkám, které odrážejí starobylou civilizaci. Zaujme také svým deštným pralesem, přesněji džunglí El Petén, nebo životem domorodců, kteří žijí na stromech. Kromě všech přírodních a historických fenoménů je Guatemala jedním z nejlepších a největších producentů kávy na světě.

Nachází se ve Střední Americe a ročně vyprodukuje kolem 204 tisíc tun kávy. Káva se pěstuje v nadmořské výšce 500 až 5 000 metrů nad mořem při teplotách od 17 do 32 stupňů Celsia. A kde se pěstuje? Na aktivních sopkách. Šli byste si tam ručně natrhat kávu? Káva z této oblasti je známá svou svěží kyselostí, zemitostí a některými překvapivými sladkostmi a citrusovými nebo kořeněnými příchutěmi.

Peru - pěstování kávy na aktivních sopkách

Peru nabízí historické incké památky, turisty láká zejména Machu Picchu, ztracené město Inků, ale také krásné horské prostředí And, kde se pěstuje také káva. Nebýt mafií, drogových kartelů a pašeráků, bylo by Peru na tom s produkcí kvalitní kávy lépe než dnes. Drtivou většinu kávy pěstují menší zemědělci v pralesních oblastech.

Peruánci začali kávu pěstovat v 18. století na malých pozemcích a tato praxe jim zůstala dodnes. Důvodem je politická a ekonomická situace v zemi způsobená již zmíněnými problémy s překupníky drog a mafií. Protože zemědělci nemají velkou podporu od státu, snaží se pěstovat menší, ale kvalitní kávu plnou chuti. Jejich káva je ve světě označována jako organická, nezkažená průmyslem, protože ji pěstují v odlehlých lesích. Chutí si získá zejména ty, kteří dávají přednost sladším kávám.

India - čaj, koření a kvalitní káva

Indie je známá především svou kulturou a tím, že je druhou nejlidnatější zemí na světě. Je to však pěstování čaje a různých druhů koření, které dávají indické kuchyni nezaměnitelnou a po celém světě oblíbenou chuť. Z východu však pochází také kvalitní káva pěstovaná v Indii, především Robusta, ale najdete zde i plantáže kvalitní Arabiky.

Káva se pěstuje pouze na jihu země na velkých plantážích. V některých oblastech, například v Kerale, se pěstuje proslulá monzunová káva Malabar, která získala svou chuť především díky monzunovým větrům a dešťům. Je to jediná pravá monzunová káva na světě.

pexels-dmitry-zvolskiy-2386147

zdroj: Pexels.com

 

Kostarika - pěstování kvalitní kávy nařízeno zákonem

Úzké krajiny obklopené oceány, krásná pobřeží, vodopády, sopky, džungle, kde najdete stovky druhů ptáků, ale také lenochody, kteří nebudou vypadat jako Sid z doby ledové. Co však dělá tento malý ráj na Zemi výjimečným, je skutečnost, že zdejší farmáři mají zakázáno pěstovat cokoli jiného než 100% kvalitní arabiku. V Kostarice to platí už od revoluce v roce 1989. Motivuje to farmáře, aby pěstovali pouze kvalitní kávu.

Země má ideální podmínky pro pěstování kávy ve vyšších nadmořských výškách. Kostarická káva je považována za jednu z nejkvalitnějších ve Střední Americe. K tomu jistě přispívá legislativa a snaha farmářů o dosažení nejvyšší kvality. Káva se vyznačuje svěží chutí a mírnou kyselostí.

Která káva je vaše nejoblíbenější?

 

4 položek celkem
Zpět do obchodu
×